Monday, October 5, 2009

Guru Pelatih PISMK-OUM tidak menepati kehendak sekolah.



ni pak cik nak cerita dengan korang pasal satu kajian yang pakcik baru dengar tadi.
mak bapak mengkarung...
terkejut la jugak pak cik ni kan pasal kajian tu cakap guru PELATIH kohot PAK CIK ni tak menepati kehendak sekolah..
persepsi ini dikemukakan oleh 3 orang pengkaji yang memang pak cik sangat kenal. Responden kajian diorang plak 5 guru dari setiap sekolah yang member2 pak cik ikut praktikum...
tapi pada pandangan dan senario sebenar tu pak cik kira ada dapatan yang pak cik betul2 tak setuju...
hanya berdasarkan borang DEPA2 ni dok uji pelatih cakap pelatih tak bagus... bagai mana mereka ukur sedangkan benda tu subjektif. Teori mana yang diorang guna untuk buat perbandingan dengan standart MS ISO dan MQA sedangkan capaian yang dibuat oleh pelatih dah melepasi tahap yang diinginkan. kalau nak di bandingkan, pertama dalam sejarah orang yang ambil ijazah adalah kami yang terpaksa ambil 36 jam kredit untuk cover benda2 merepek. beside pakcik boleh nyatakan banyak bukti yang dapat menyokong pak cik.. berapa banyak kerja yang kami buat di sekolah dalam tempoh masa terdekat. macam2 tau. tempoh praktikum yang singkat (6 minggu) tidak boleh jadi kayu pengukur untuk sesuatu subjek yang besar. tak percaya tanya kawan2 pak cik di kelas. lagipun dalam surat arahan dari pihak pentadbiran kami tidak boleh jadi penyelaras atau penganjur untuk sebarang aktiviti. cuma jadi pembantu je...
memang pak cik tak setuju betul la dengan dapatan kajian ni. ia hanya ukur 4 item yang memang jelas abstrak.

pengurusab bilik darjah
aktiviti kokurikulum
urus buku kehadiran
kepelbagaian dalam kaedah P&P
kawal disiplim murid semasa mengajar
dan juga merangsang murid untuk berfikir.


nah.. korang fikir la bagai mana mereka ukur item tersebut. semua abstrak dan tidak boleh diukur. pak cik juga tertanya2 teori apa yang mereka pakai, kaedah pengubahsuaian sapa yang mereka gun unutk tadbir item ujian. lagipun kalo korang nak tau realitinya, borang yang mereka hantar ke sekolah untuk pengujian tu merupakan borang soal selidik untuk guru pelatih KPLI. so memang la pak cik tak setuju. pada korang yang ikut perkembanganBlog pakcik pak cik rasa korang tau bagaimana penat lelah pakcik untuk praktikum dulu. berabis duit, masa dan tenaga. semua aktiviti di sekolah pak cik ikut. sampaikan jatuh sakit pun pak cik tetap ikut.

pada korang ...... korang selidik la sendiri kebenaran. pak cik tak leh nak cakap apa2 cuma pada pak cik kajin itu tidak benar dalam petadbiran item dia.

pada pengkaji tu terima kasih atas kajian anda. mungkin kajian ini bertujuan untuk menambah baik prosedur pengurusan namun pembentangan ni buat muka pak cik merah padam sebab ramai audience kat sana terutama guru sekolah dan pensyarah dari IP lain..........

pandai2 la korang nilai ye... tak pun korang buat balik kajian tu.... hehehe.. k
pak cik kecewa dan terkejut la kan..
k jumpa lagi................

5 comments:

_Vu-JiE_ said...

uih biar real nih?
yg borang kita isi2 hari tu ka?
uina main belakang diorang ni aa..
depan2 bukan main lagi puji kamu lagi baik dari kpli la bagai..

Culan said...

huhhh!!!
aku pun mau tumpang kecewa ne sekali.
Diorang ne ada mata ka endak ada... kami ne yang rabun-rabun ne pun boleh nampak dan merasai sendiri kehebatan korang semua.

tak patut betul diorang tuVuji... main belakang kan... main buyuk betul..

Kelapa...Pecah said...

nah korang tak tau macam mana merah padam muka aku masa diorang bentang tu...
tapikan aku rasa diorang memang bias la..kalau difikirkan dengan logik dan dengan real prove kan macam mana mereka nilai kita tak boleh jadi pengadil dengan baik sebab masa praktikum hari tu sudah bulan 7, itu luar musim..
mana ada pertandingan sukan sama ada dalam sekolah atau peringkat luar... banyak punya temberang...nak aku tunjuk sijil sukan aku ker....
baru tercabut bijik mata mereka tengok.....

fayneez said...

sokong suma pa yg ko ckp ni..x patut tul la..

Carmelliny said...

astaga!!!ndak profesional btl lah dorang nie..adakah begitu..