Saturday, May 16, 2009

Secebis Pengalaman

tak Semua yang kita atur itu menjadi dan tak semua hajat yang kita hajati termakbul....betul tak...ni berdasarkan pengalaman pak cik la kan..semua tu dah ketentuan tuhan dan sebagai manusia kita hanya merancang....pak cik teringat lagi pengalaman pak cik masa dari kecil hingga lah besar panjang ni........banyak yang berlaku...ada suka..ada duka....namun selepas mengharungi baru kita tahu dan yakin dengan apa yang kita lakukan.....SECEBIS PENGALAMAN ni merupakan ilham pak cik untuk tulis pasal apa yang pernah ditempuhi sepanjang pak cik kat Sabah..ada tahun yang cemerlang dan gemilang dan ada tahun yang penuh dengan duka....

Macam orang cakap la ..hidup ni macam roda..sekejap kita di atas sekejap kita di bawah....pak cik nak start dari mana....ahh..............


ok 2006..
awal tahun 2006 pak cik dapat call dari MPRM suruh lapor diri kat sabah.. terus pak cik blur...betul ke ni..napa SABAH? napa perlu berpisah dengan semua kawan kesayangan dekat MPRM.....tapi tuhan maha kaya.......dia buat keputusan yang tepat untuk pakcik berhijrah....kenal dunia baru....kenal budaya baru.. lupakan kenangan Pahit dan Bina Peribadi baru....jadi ramailah yang call masa tu sbb semua orang tertanya2........on tarikh yang dinyatakan BPG, pak cik berkumpullah dekat IPTeknik...katanya ada taklimat....so kami berkumpul..dekat 60 orang semua......masa BPG tanya pasal IP tu semua angkat tangan....tapi bila Sebut IP Keningau...hanya 4 orang je yang angkat tangan....aik..napa IP lain Ramai.....IP Keningau Sikit.....(hati tertanya2).......ntah lah..mungkin sbb pelarasan Program KOt....
Pagi keesokan paginya pak cik berlepas la ke awan biru..........merentas laut Cina Selatan....(2jam 35) minit.......penerbangan......satu masa yang lama bagi pak cik pada awalnya....sbb hati tak berapa suka tu yang jadi lama.....pak cik tiba Di KK jam 9.35 pagi.....keluar ja dari flight..pak cik terus teringat pengalam di sabah masa pak cik melancong 2004.....semua sama..tak de perubahan....pergi imigresen.....check..ok...pasport tak de masalah... then my 1st problem came....lame gile pak cik tunggu bagasi.....hampir 30 minit.........................................
mana BAGASI aku ni..........muka dah pucat..cuak...tak tau mana nak capai.. otak dah berserabut........nasib baik bawak tepon.....mau menangis je rasenye...semua pakaian dan keperluan ada dalam tu......tiba2 datang MaMat ni...Baju merah n Seluar Hitam....macho...hansem...segak...cukup package la........Maaf encik....Encik cari apa.......(nak je aku cakap cari duit saya jatuh) tapi tak sampai hati.....so aku cakap dah setengah jam saya tunggu bagasi tapi tak ade pun...."mana pergi bagasi saya"(dalam BI OK )...
then dia chekc ngan flight attendant..... tanya kalaua da bagasi dalam kargo.......darah dah mula menyirap......nak Marah n sebenarnya cuak n takut gak......Tapi perasaan marah tu POWER la......then dia suruh ikut dia pergi unit LOST N FOUND.... encik isi borang ni.. bagasi encik mungkin tak sampai lagi...aku dah perasan yang bagasi aku HILANG.......................memang aku marah la kan.....terus aku maki dia kat situ..............depan semua staff dia....macam mana boleh jadi macam ni.. kau ingat saya naik kereta kuda ke boleh hilang bagasi......terdiam semua staff dia dalam ofis dia..............semua tunduk... datang bos dia dari belakang n cool down me... nasib baik Cantik....ahahahh..kalau tak tu pun kena sembur gak.. dia pun KLIA..tanya pasal bagasi......encik kami tak boleh buat apa2 kene tunggu 3 haari baru boleh kami urus bagasi encik..aku dengar 3 hari terus la aku BOM semua kat sana sampailah ada mamat macho ni masuk n minta maaf....(KREW FLIGHT)..then aku isi borang tututan ganti rugi....
so aku tanya la.. kalau 3 hari ni mana saya nak stay n lapor diri.. fail saya hilang.. tu semua dokumen KERAJAAN......nah cuak la diorang sbb diorang ingat aku ni pegawai kerajaan yang datang audit KK..(lawak).dia bg no phone hotel suruh tinggal kat sana.... tapi tiba2 aku teringat Penyelamat aku ..........Abang Angkat Aku kat KK.. aku call and dia cakap tak pe...tinggal kat rumah dia je.... so aku buat keputusan stay kat rumah dia la......

memang sakit HATi bila ingat benda tu.. then yang paling panas kan..tak de pun orang datang ambil kat T2 untuk ke IPKS......tak tau nak pergi macam mana, dan KENINGAU tu kat mana ntah........datang je Abang dekat airport aku terus follow dia balik rumah untuk tunggu 3 hari proses.....aku dah cuak, so aku keluar beli pakaian n keperluan asas la sbb bagasi aku dah hilang... baju satu pun tak de....Malam tu tengah lepak kat ruang tamu tiba2 dapat Call...
"hello encik MUHAMMAD ROSLI ye...'
bagasi encik kami dah jumpa dan akan dihantar ke KK dengan penerbangan petama besok pagi.....bagasi encik tersalah di hantar Ke BRISBENE........Australia"
terkejut beruk la aku.....jauh gak... macam mana jadi macam tu...ada kesilapan teknikal pada mesin pengimbas kami di KLIA......maaf ye encik...........................nak je aku cakap.. kan bagus kalau awak hantar saya ke sana.. boleh melancong free...ahahaha
besok tengahari aku pergi la airport amik bagasi aku......tgk bagasi dah pecah sket.....patah holder..... lepas sain terus aku menyindir....lain kali SAya nak duduk dalam Beg lah.. boleh pergi oversea.....ahahahahahah......then aku terus chaw... and kawan abang aku tu hantar pergi Keningau.....the FIrst word is aku tanya dia Betul ke ni jalan nak pergi Keningau....Ngerinya...ahahahah

ikuti Secebis Pengalaman seterusnya Nanti..............best pengalaman HIdup pak cik ni..........

tapi truely aku cakap keningau Ni tempat yang Indah dan nyaman...Beza..sangat berbeza dari Semenanjung........

16 comments:

::culaN:: said...

Hahahahaa...

waaa... ajaib...
kalo g2 sa pun mau duduk dalam bagasi la...
kekekkee

Kelapa...Pecah said...

boleh ba kalau muat......tp masa scan tu kau kena jadi mcm kain la...ahahahahaaha

ruffey said...

gile aahh

hahahah.

takde pampasan ke ?

sblm ko dtg sabah, ko terpikir tak yg org sabah ni tinggal atas pokok?
sbb tu slalu 1st thought org2 yg dpt tau mereka kena gi sabah.
hahah aku dah biasa sgt =P

tp tu la, kalo ko tak g keningau tu, tak de ko kenal adriana, pas tu, takde la ko kenal aku.

cewah

heheh

Kelapa...Pecah said...

betul.....
tapi aku bukan jenis yang jakun pikir orang sabah tinggal atas pokok.......
aku dah biasa lihat negeri orang dan pada aku manusia tak tinggal atas pokok kecuali orang tu yang nak tumah dia atas pokok...ahahahaha
sebelum ni dah 4 tahun MY elders Bro kerja kat Sabah.. so dari situ aku kenal sabah and masyarakat dia....

orang yang PK pasal tinggal atas pokok tu memang bangangan la sbb tak cukup ilmu pengetahuan.. tak blaja geografi dan tak kenal sejarah...aiseh....(mentang2 cikgu sejarah)....tapi aku cakap betul.. aku ada ramai kawan yang asal dari sabah masa sekolah rendah dan menengah dulu.. jadi tak le pikir bende2 mengarut tu..ahaha

tapi aku kira beruntung la jugak kan sebab kene datang sini..kalau tak macam kau cakap la ..aku takkan kenal kau yang sengal ni dan Si COMBI yang jiwang tu...ahahaha...sayang rasa nak tinggalkan sini sampai aku decide untuk POSTING KAT LABUAN...ahahahaah....

opss lupa..KENINGAU KAN KAMPUNG HALAMAN KAU........bile kau nak balik sini..ahahahahah

ruffey said...

tu laa, teringin tul nak ke keningau.

kalau cuti ogos ni ada rezeki, nak laa kott.

wah, cikgu sejarah rupanya, heheh.

semoga ko dapat posting kat labuan!!!

ruffey said...

tu laa, teringin tul nak ke keningau.

kalau cuti ogos ni ada rezeki, nak laa kott.

wah, cikgu sejarah rupanya, heheh.

semoga ko dapat posting kat labuan!!!

Kelapa...Pecah said...

ha bagus la kalau kat datang OGOS kat sini.. leh lepak2 and kuar jalan2 di bulan ramadhan.....ahahaha bukak puasa sama ke....best gak tu.......nantu aku kumpul buah kelapa banyak2 suruh kau pecahkan....ambik berkat.....ahahahahahah

_Vu-JiE_ said...

ko xpayah la duduk dalam bagasi.. biar aku ja.. bleh aku pegi brisbane.. haha..
yalah3.. nanti aku belikan lah ko souvenir.. hik3..

Fayneez said...

best pl crita ko ni..btl jg ckp ruffey 2..tym p kursus d selangor tym sekolah menengah dl, ada la some1 dr perak tny sy tinggal atas pokok ka..panas jg la tym 2..sabo je la..dlm ati ckp ko ni kompom lum jejak kaki cni..ntah2 skt jntg trs mati kali bla nmpk kk 2 lbh maju dr temp ko..tp last2 besa da..& mmg lucu la klo dpt komen2 yg menyerlahkan kepaluian sndr..haha..sy sk part beg ko smpi brisbane..hehe

Kelapa...Pecah said...

tu la pasal ....menyesal tak duduk dalam bagasi.. kalau tak comfirm leh jalan2 kat ausi....tapi tak pe.. kumpul duit banyak2 dan pergi makan angin..wah..wah..wah....

pasal tinggal atas pokok tu kan....
bukan nak kate lah tapi sapa yang tanya soklan tu bagus masuk sekolah rendah balik la.... meh aku ajar KT ndan SIVIk... comfirm pandai sampai bile2 ..ahahaha

::culaN:: said...

Sapa yang tanya soalan tu memang x asimilasi apa yang dipelajari di sekolah dengan kehidupan seharian or pengetahuan dia la tu... ketara la belajar tuk exam jak...

tapi tak pe nanti aku buat rumah cangih kat atas pokok...

oooohhh... ya... pas cuti sem ne jom belajar silk screen printing... hehhee... mau kumpul $ dulu skang ne bikin modal... :P

Kelapa...Pecah said...

sa mo ikut oi lan.....................
best tu main ngan benda2 tu...ahaha....boleh nanti kami buat kertas kerja...apply bahan.....ni kan pendidikan seni gak....huhu...best..best.. mo join....

nurafiqah idris said...

hahha
gila ar story!!!

memg mantap beg hilang!
hahahha

Kelapa...Pecah said...

nanti kena ngan kau baru kau tau...PIKAH....

tapi tak sehebat LAPTOP PECAH dalam KARGO la kan..wakwakwka..
tengok muka kau masa tu terus aku nak ketawa.....pastu siap ON lagi laptop tu.....nampak canggih la jugak kan...SKRIN dia BANYAK sudut....
wakkakakakakaka.....

apa boleh buat kan....sapa suruh kau lambat check IN kat LCCT tu....nahhhhhh
wakakwkakwa.. aku ketawakan kau balik.....

masferr_dinslacck said...

ahahaha..seli,aku mmg respek gila ar kat ko sbb tulis paasl keindahan keningau nih. ak yg duk bthun kt sni pun blum trasa keindhan yg ko nikmati tu..ro ruffey, eh u yg jumpa ariana kt kk tu kan?? ahaha, ak ingat lupa la muka ko. ceh, jejak kaseh la pula. ngamuk ariana ngan ak nnt.hohoho. sbnrnya saja menyemakkan ruangan komen pakcik celi kita nh..hehehe

Carmelliny said...

haha..buli2 beg ko smpai Brisbane...untung beg ko kan,dpt melacong..haha